UNGE REISENDE: Mange israelere tar et friår for å reise etter militørtjenesten. Noen kommer til Norge og nå vil Israelsmisjonen tilby dem overnatting hjemme hos kristne verter. ILLUSTRASJONSFOTO: CC Pixabay

Søker husrom til jøder

Den Norske Israelsmisjon ønsker kontakt med kristne familier og enkeltpersoner som kan være vertskap for israelsk ungdom som er på reise.

Hosting Israeli travellers (HIT) er et nettverk som organiserer overnatting hos private personer for israelere. Det unike med HIT er at alle vertene er kristne. Organisasjonen startet først i Australia og New Zealand, og nå prøver de å etablere seg med nettverk i Skandinavia og Europa.

– En messiansk jøde fant ut at det var en god idé å utfordre kristne til å ta imot jøder. Vi ønsker å være deres representanter og kontakter i Norge, sier generalsekretær i Den Norske Israelsmisjon, Rolf Gunnar Heitmann.

Sammen med HIT vil Den Norske Israelsmisjon starte et norsk nettverk av kristne familier og enkeltpersoner som kan ta imot israelsk ungdom som er på reise, og gjennom gjestfrihet og samtaler vise kristen nestekjærlighet, omsorg og fellesskap.

– Israelere reiser mye. Særlig etter militærtjenesten er det mange som tar et friår og reiser rundt om i verden. Vi ønsker å finne familier eller enkeltpersoner som kan stille et rom eller mer til disposisjon for jøder som er på reise, sier Heitmann.

– Diakonalt mer enn evangeliserende

Heitmann tror vertskapet gjennom å tilby et rom kan knytte en nærkontakt med det jødiske folk.

– Vi ser på dette som en misjonsdiakonal side av vårt arbeid som kan åpne opp for gode samtaler og deling av tro, men primært et diakonalt arbeid, sier han.

Generalsekretæren er opptatt av at verter må utøve sensitivitet overfor de reisende israelerne.

– Det viktigste er å vise at vi bryr oss om det jødiske folk, også når de er på reise. Vi må være vertskap litt på gjestenes premisser, sier Heitmann og legger til:

– Samtidig er vi som misjonsorganisasjon opptatt av at det jødiske folk skal få møte Jesus som Messias, og der det er naturlig, deler vi jo også vårt vitnesbyrd med jøder.

Størst behov i byene

Israelsmisjonens største utfordring i samarbeidet med HIT blir ifølge Heitmann å finne vertsfolk i storbyene.

– Israelere, og særlig ungdom, er ikke primært opptatt av å se naturen. De er opptatt av storbylivet, sier han.

Generalsekretæren innrømmer at Israelsmisjonen gjerne har størst nedslagsfelt i bibelbeltet og ikke i de store byene.

– Vertskapet trenger ikke være familier, men kan også være studenter eller enslige – i alle aldre, sier Heitmann.

Kommer til Norge

Lederen for HIT, Omri Jaakobovich, kommer til Norge i april og skal blant annet være med på en weekend for unge voksne som Israelsmisjonen arrangerer på Bjorliheimen.

Israelske Jaakobovich reiste selv til New Zealand etter militærtjenesten. Der var det en hotellresepsjonist som så at Jaakobovich var jøde og fortalte ham om Jesus, jødenes Messias. Jaakobovich, som ikke hadde hørt om Jesus før, tok imot evangeliet og ble en troende.

– HIT og vi ønsker gjennom nettverket at israelske reisende får et møte med Jesus som Messias, sier assisterende generalsekretær i Israelsmisjonen, Vegard Soltveit, som også deltar på weekenden.

Vil tilby opplæring

Heitmann er opptatt av at HITs virksomhet i Norge knyttes opp til Den Norske Israelsmisjon.

– Det kan hende noen av vertsfolkene trenger litt kunnskap om hva det vil si å møte jøder og invitere dem inn i hjemmet sitt, sier han.

Israelsmisjonen har hatt erfaring med norske vertsfamilier før gjennom sitt Bridgebuilder-prosjekt, og Heitmann forteller om mange gode, men også noen dårlige erfaringer.

– Noen kan bli litt overivrige i sin evangelisering, sier han.

Organisasjonen ønsker på sikt å kunne tilby ressurser og opplæring til de som ønsker å være vertskap for israelere i Norge.

– Det viktigste er å være et medmenneske, men i møte med jøder kan du komme inn på spørsmål som både har med teologi og politikk å gjøre. Det er ikke sikkert alle jøder har forståelse for hvordan vi tenker om alle spørsmål, sier Heitmann. KPK

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.